Posted in Kök

Ett kök blir till

Det här var vårt första möte med Nederbynköket. Jag föll för det vackra 100-åriga gamla bondgolvet.

11
1.8okt
2.17okt
12

Redan första inköpsdag 17: oktober 2013 gick vi lös på renoveringen. Jag var ivrig. Jag förstod inte att en dag hit eller dit inte skulle ha någon betydelse i denna maestrorenovering som väntade…

3.17okt

25: oktober 2013 kom det fram en timmervägg. Idén väcktes av att bevara timret över blivande diskbänken.

4.25okt

3:e november 2013. Köket var det golv vi bevarade längst. Det behövdes att gå på när vi kånkade sten från badrummet.

5.3nov

6-8:e november var det dags. Det i mina ögon underbara golvet skulle upp. En försiktighetsprocess då drömmen var att återanvända golvet. Den sista bilden när Freddie går på spången är så talande. Vi hade grävt nästan varje dag i ca en månad och kylan började krypa sig på. Vi var väldigt bra på att inte gnälla för varandra. Vi båda är teamplayer och fattar det här med att bita ihop. Men ibland säger kroppspråk mer än ord.

6.11nov
7.16nov
8.17nov

30:e november. Det var mycket att gräva i köket och det var kallt och mörkt vilket försvårade.

9.30nov

10-11:e december. Vi jobbade paralellet med att knäcka stenar med kilar som kommit fram under golven i de andra rummen så kökets grävande tog vi lite pö om pö.

11.11dec
10.7dec

Sedan följde en tid med att köra grus och frigolita. Att gjuta platta kändes långt borta, men 10:e februari var det dags. Betongbil kom och vi körde in betong genom fönstret. 4 personer var vi som sprang inne i huset för att få det bra.

20140210-180543.jpg

Under tiden betongen torkade så satte vi ihop köksstommen. Vi kollade offert hos Kvänum. De skulle ha 150 000 för ett kök. Vi bestämde oss därför för IKEA-stomme och sedan att finsnickare gör luckorna i gammal stil. Stommen hos IKEA betalade vi 7000 kronor för.

kökmon

I väntan på betongtorkning hyvlade vi även det gamla golvet. 15:e mars bokade vi in oss hos Tores och Staffans snickeri och hyvlade golvet. Häftig känsla.

kökhyvel

Fredrik älskar spottar dvs spotlights. För att fåspottar i köket så krävdes att golvet på övervåningen öppnades upp. 5:e april fick därför Fredrik äran att skotta ur övervåningen. Där de lagt jord förmodligen för att isolera.

13.5apr

14.5apr

12:e april 2014 var det äntligen dags att regla. Innan reglingen och isoleringen så kom El-Mats och drog el. Dörren som varit från kök in i det nya badrummet slogs igen.

16.12apr

17.12apr

18.12apr

15.9apr

Redan dagen efter 13:e april började vi gipsa väggarna.

19.13apr

20.13apr

Fredrik putsade gammelugnen 26:e april. Ni vet han är ju boss över köket. För husefridens skull hade vi en uppdelning så beslut skulle gå snabbare att ta. Var vi oense om något i köket vägde Fredriks röst tyngre.

21.26apr

22-24 april 2014 Ett av de mäktigaste upplevelserna var att lägga tillbaka de 100 år gamla golvtiljorna. Själv tycker jag att vi borde få något stort återvinningspris för detta. Detta kämpade pappa och jag med en hel helg. Vi limmade ihop snickarplyfa först som vi sedan skruvade fast golvet i.

22.10maj

23.11maj

24.11maj

Jag har inte grejat mycket helt på gene hand i Nederbyn. Men lutning och lackning av golv det har jag ansvarat för.

25.20maj

26.20maj

26:e maj 2014 var det dags att sätta upp stommen i köket. Bakslag. Vi fick ändra en vägg som visade sig inte var i lod.

27.26maj

28.26maj

Ett gammalt bondkök ska ha ett walk-in-skafferi. Det fick det den 1:a juni. På samma ställe som ursprungsskafferiet.

29.1juni

Min pappa har lite svårt att låta mig göra grejer. Han vill gärna ha det på sitt sätt, men att klinka golvet i skafferiet fick jag tillåtelse att göra. Han ville dock inte låta mig sätta fast graniten framför gammelugnen.

30.7juni

31.7juni

Jag är en doer. Fredrik är den konstnärliga, estetiska. 15:e juni började han skissa på vårt kök som finsnickaren ska tillverka. Jag målade lite gammelugn krävs inte lika mycket känsla för det.

32.15juni

33.15juni

Vi har en teori att det är lättare att socialisera sig vid ett runt bord. Hittade ett fantastiskt på loppis som jag köpte 16:e juni.

34.16juni

Den här tapeten. Det är svenskt tenn. Fint som snus hur snus nu kan vara fint. Tobak dödar! Den här tapeten betyder jättemycket för mig. Den heter sagoträdet. Jag tror egentligen inte Fredrik är så förtjust i den, men just i den här perioden när han köpte den till mig/oss behövde jag jättemycket kärlek och varje gång jag tittar på den så står den för något nytt fräscht.

35.19juni

29:e juni fick skafferiet hyllplan. Lyxen med ett skafferi av detta slag är att man lätt kan finna det man ska ha. Inget ska stå bakom och bli gammalt. Samma dag fick vi även upp ugnen. Givetvis ny, men i gammal stil.

36.23juni

39.29juni

40.29juni

15:e juli lekte vi Ernst och byggde en platsbyggd kökssoffa med en sidohylla.

42.15juli

När man gör en renovering är det sjukt mycket beslut som ska tas hela tiden, man ska tänka ekonomi, kvalité och hinna kolla ut lämpliga inköp kombinerat med renovering. Ett av våra bästa köp är bänkskivorna från Nobless. 30:e juli fick vi hem dem och de ser ut som trä, men är så sjukt praktiska då det är laminerat.

43.30juli

Vilket sjå vi hade med kökshon. Vi gjorde en grundlig undersökning på facebook och kom fram till att vi skulle ha två hoar. Pappa gick runt och muttrade om att det var Kalle Ankasnickeri att kapa sönder köksskåpet för att få plats med hon.

44.3aug

När man har nada så är det så himla svårt att få en bild hur helheten ska se ut. Jag har tjatat hela renoveringsperioden (iaf sedan vi fick döda idén om att ha kvar timmerväggen) att jag ville ha koppar över diskbänken. Det slutade med vitt kakel. Fredrik är boss över köket och det blev mycket bra. Ovanför kaklet vid fläkten blev det putsad betong. Pappa agerade både kaklare och murare 23:e augusti. Det bästa med min pappa är att han kan vara lite vad som helst. Mamma är så jäkla bra hon med. Tänk vad med mat hon servat med under renoveringen.

45.15aug

46.16aug

47.17aug

Fläkten blev nog ett litet panikköp. Svårt att bestämma färg. Vi valde en ganska dyr. Fredrik som är belysningshitler tycker belysningen är felriktad och omysig på fläkten. Den har ett jäkla bra drag iaf. Den kom upp 23:e augusti. Vi har fortfarande inte kopplat ut den.

48.23aug

3:e oktober började vi närma oss lägenhetsförsäljning och jag hittade en lampa som jag kärade ner mig i från Madam Stoltz. Letade i hela Sverige och fick fatt på den tillslut.

49.3okt

Spotlightensen ska ha hattar över sig trots att det är led. Vi vill ju inte att Nederbyn ska brinna upp. Det fixade hattkungen Fredrik 19:e oktober.

50.19ok

30:e november bjöd Fredrik mig på lyxmiddag i Nederbyn. Jag låg på den egengjorda soffan och drack alkholfritt och mös. Fredrik sjöng Bruce Springsteen.

51.21nov

Första riktiga gästmåltiden fick Christina och Micke. Kalops som Fredrik gjort på grannarnas kossor.

53.23nov

När man gör en sådan här sammanfattning av projektet så slås man av vilken jäkla resa vi gjort. Hur mycket tid vi spenderat, hur kämpigt det varit, men också hur otroligt mycket skratt och glädje. Nu väntar vi på skåpluckorna som ska komma innan jul sedan så är köket också komplett.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s